artiști

Biografii interpreți și echipa de proiect

claudia codreanu
mezzosoprană

Mezzosoprana Claudia Codreanu este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – clasa prof. Georgeta Stoleriu. În perioada 1991-1996 a urmat cursuri de măiestrie la Viena și Varna cu Ileana Cotrubaş şi Margarita Lilova. De-a lungul anilor a obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internationale şi a susţinut cu mult succes concerte vocal-simfonice, recitaluri şi spectacole de operă în ţară şi în străinătate (Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Rusia, Spania, Ungaria). Repertoriul său cuprinde o arie largă de lucrări, de la baroc la muzica contemporană, un loc special ocupându-l creaţia muzicală românească. Claudia Codreanu a participat la realizarea operei-film La Cenerentola de Rossini, în colaborare cu Opera din BraşovSocietatea Română de Radiodifuziune şi TVR

Printre momentele importante ale carierei sale se numără participările la Festivalul Internaţional George EnescuFestivalul Toamna Muzicală ClujanăFestivalul Internaţional Timişoara MuzicalăFestivalul Internaţional Craiova MuzicalăFestivalul Internaţional Meridian, Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, Festivalul Artei Lirice – Sibiu, Festivalul Internaţional Enescu şi Muzica Lumii. Acestora li se adaugă reprezentaţiile cu opera Lucio Silla de Mozart în regia Brigittei Fassbaender la Shaftesburry Theater – Londra, Festival Theater – EdinburghRoyal Opera House – Copenhaga, Grand Opera House – Belfast, National Concert Hall – Dublin, colaborările cu orchestrele Concerto KölnBergische SymphonikerThe Academy of Ancient Music şi ansamblul Wiener Kammerchor, precum şi cu dirijorii Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Gheorghe Costin, Christoph Durrand (la Teatrul Ermitaj din Sankt Petersburg, cu opera The Rape of Lucretia de Benjamin Britten), Adam Fischer (la Festivalul Muzical Austro – Ungar), Paul Goodwin (la Festivalul Klangbogen Wien), Romely Pfund, Peter Selwyn (la New Theater din Budapesta), Tiberiu Soare şi Fabrizzio Ventura. 

Claudia Codreanu a făcut parte din cvartetul solistic al Requiem-ului de Marian Mitea, lucrare prezentată în primă audiţie absolută la Catedrala St. Michele et Gudule din Bruxelles, precum şi din cel al Oratoriului Bizantin de Crăciun de Paul Constantinescu, lucrare pe care Casa Radio a editat-o pe CD.

În 2009 a obţinut titlul de Doctor în Muzică, iar în 2010 i-a fost oferită Bursa George Enescu de către Institutul Cultural Român. Cu această ocazie a promovat muzica românească într-o serie de recitaluri pariziene. 

Împreună cu pianista Inna Oncescu formează un duo cameral de peste douăzeci de ani, iar din 2010 a început o frumoasă colaborare cu chitaristul Costin Soare, alături de care a susținut numeroase recitaluri. Un loc special în repertoriul său îl ocupă muzica românească contemporană, ale cărei taine le-a desluşit alături de pianista şi compozitoarea Diana Dembinski-Vodă, prezentând publicului lucrări valoroase, cunoscute şi mai puţin cunoscute, unele dintre ele în primă audiţie absolută. 

În prezent este Conferenţiar universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – secţia canto, şi coordonator al unor proiecte cultural-educaţionale ai căror protagonişti sunt tinerii interpreţi lirici.

Constantin Lazăr
lăută

Constantin Lazăr s-a născut în 1968 la Iaşi. A urmat cursurile Academiei de Arte „George Enescu” – Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specialitatea chitară clasică în perioada 1992 – 1997. Actualmente este profesor de chitară şi muzică de cameră la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” – Iaşi.

A început studiul lăutei în 2006, an în care şi-a achiziţionat primul instrument – o lăută renascentistă cu opt coruri, copie după un model original Vendelio Venere 1592 (Bologna), realizată de lutierul Gyorgy Lorinczi – Târgu Mureş.

Constantin Lazăr a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate cu programe ce includ lucrări din creaţia unor compozitori – majoritatea lutişti – care au activat de-a lungul întregului secol al XVI-lea. A participat la cursurile de măiestrie susţinute la Bucureşti de cunoscutul lutist şi profesor Hopkinson Smith, de la „Schola Cantorum Basiliensis” din cadrul Academiei de Muzică din Basel, în toamna anului 2009 şi în primăvara lui 2012. A participat, de asemenea, la cursul de măiestrie susținut de cunoscutul lutist american Paul O’Dette la Bratislava, în cadrul Festivalului de chitară clasică „J. K. Mertz” – iunie 2014.

Dintre concertele susţinute, menţionăm aici:

  • a fost invitat în repetate rânduri la Festivalul Baroc din Timișoara unde a prezentat programe de muzică europeană din Renaștere ca interpret solo și alături de lutistul timișorean Caius Hera;
  • a participat alături de tenorul Dragoş Mihai Cohal în cadrul Festivalului Internațional „Serile de chitară”, ed. a VII-a, susţinând recitalul intitulat „Shakespeare – între două lumi”;
  • a participat de mai multe ori ca solist şi a susţinut masterclass-uri în cadrul Festivalului de Lăută de la Târgu-Neamţ.
Costin soare
chitară

Costin Soare (www.costinsoare.com) este unul dintre cei mai apreciați şi activi muzicieni români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din București), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitariști de top din întreaga lume. 

Cu o experiență de 11 turnee (inter)naţionale la activ (peste 80 de concerte în ţară şi străinătate – Ungaria, Danemarca, China –  în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, violoniștii Valentin Şerban și Vlad Maistorovici, violistul Marius Ungureanu, mezzosoprana Claudia Codreanu și actriţa Daniela Nane), 3 CD-uri solo, primul lansat în 2014, „Nocturne şi dansuri”, cel de-al doilea în 2020, intitulat „Oglinzi”, iar al treilea, „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare” – Muzică contemporană românească pentru chitară (2021) şi unul cameral în 2017, „Twenty Shades of Music” (alături de Ion Bogdan Ştefănescu), cu peste 250 de concerte desfăşurate în ţară şi străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă şi repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporană, a iniţiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat „Musica…”, parte a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, prin care încearcă să stimuleze creaţia pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroşi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Naţional „George Enescu”, a cântat în cele 9 recitaluri peste 25 de lucrări în primă audiţie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almaşi, Gabriel Mălăncioiu, Şerban Marcu, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, Sebastian Androne, Sebastian Ţună. În 2022 și 2023, cântă, după mai bine de 30 de ani de la premieră, alături de orchestrele din Iași, Sibiu, Bacău și Ploiești, Concertul pentru chitară și orchestră de Dumitru Capoianu, primul concert scris la noi dedicat chitarei clasice.

Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, cu o bursă completă de studii oferită de Associated Board of Royal Schools of Music, iar în perioada 2006 – 2008 studiază în cadrul „programului pentru profesori” la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestră, analiză-forme muzicale şi orchestraţie), ca bursier al guvernului japonez. În 2011, obţine titlul de Doctor în Muzică cu menţiunea „Magna cum laudae” pentru teza de doctorat intitulată „Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 – Generaţia neoromantică”; în perioada martie 2012 – februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral „MIDAS” al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, lucrând la o nouă ediţie a celor „4 suite pentru lăută” (transcripţia pentru chitară) de Johann Sebastian Bach.

În 2013 şi 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, alături de muzicieni de marcă din ţară şi străinătate, iar din 2016 pînă în prezent susţine masterclass-uri şi concerte timp de 10 zile în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania.

Daniel Munteanu

artist vizual

Daniel Munteanu este un artist vizual cu experienţă în domeniile: fotografie de artă şi experimentală, grafică 3D, videoclipuri muzicale şi videoart. Imaginile sale din proiectul transdisciplinar Transience (foto/video/realitate augmentată) au câştigat importante premii internaţionale şi au fost expuse în mai multe ţări. Videoclipurile muzicale realizate au fost selectate în diverse festivaluri de film din ţară şi străinătate. A semnat imaginea pentru spectacole de teatru la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti. A avut apariţii în media la Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Capital Cultural, RFI România şi TVR3. Mai multe detalii despre lucrările lui Daniel Munteanu: www.moondash.net

maria pașc

istoric de artă

Maria Paşc  este istoric de artă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala critică. Autor al volumelor: „De vorbă cu Mihai Sârbulescu”, „De vorbă cu Mircea Roman, Aurel Vlad, Laurențiu Mogoșanu”, „La Singureni”. A curatoriat peste 50 de expoziții de pictură, sculptură, ceramică, sticlă, metal, în țară și peste hotare și a organizat 12 rezidențe artistice. Este curatorul Galeriei 28 din Timișoara și director al Asociației Prietenii Muzeului Național de Artă al României. 

cătălin ștefănescu-pătrașcu

compozitor

Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu s-a născut în București, la 12.10.1971. A urmat cursurile Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Academiei de Arte ,,George Enescu” Iași (1991-1996) și a devenit apoi profesor de chitară la Liceul de muzică ,,George Enescu” din București. Și-a completat studiile muzicale la Universitatea Naţională de Muzică București, studiind compoziția în cadrul Facultății de Compozitie, Muzicologie și Pedagogie Muzicală (2002-2006). În paralel, a urmat studiile doctorale ale aceleiași universități, obținând în anul 2008 titlul de Doctor în Muzică, cu o teză referitoare la interpretarea muzicii din Renaștere și Baroc la chitara clasică. În prezent, este conferențiar la Departamentul Instrumente de Orchestră-Chitară din cadrul Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică București.

 Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu s-a remarcat atât ca solist, cât și ca membru al ansamblului Imago Mundi, cu care a concertat în România, Italia, Cehia, Slovacia, Turcia, S.U.A, Anglia, Tunisia, Portugalia, Germania, Austria, Ungaria, Serbia. În postura sa de compozitor, acesta a scris lucrări dedicate chitarei (două concerte pentru chitară și orchestră, lucrări solo, lucrări pentru duo sau trio de chitare), dar și lucrări dedicate unor ansambluri camerale sau orchestrei simfonice. În calitatea sa de profesor, este invitat să susțină cursuri de măiestrie și să participe în juriile unor concursuri prestigioase din România.

Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu este membru de onoare al Fundației Române de Chitară și membru stagiar al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

alexandru M. Călin

traducător

Alexandru M. Călin s-a născut în 1980, la București. A absolvit în anul 2003 Facultatea de Litere a Universității din București, specializarea Română-Spaniolă, iar în 2017 a devenit licențiat al Secției de Filologie Clasică a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. Lucrează în prezent ca asistent al acestei secții. A.M.C. a tradus poezie din greaca veche, latină, engleză, franceză, spaniolă, italiană, catalană și maghiară. Printre altele, a realizat traducerea poemelor epice shakespeariene Venus și Adonis și Violarea Lucreției.